dinsdag 28 september 2010

De productlevenscyclus & innovatietheorie...

Een productlevenscyclus, oftewel de PLC, is eigenlijk de levensduur van een product op de markt. De duur van deze cyclus voor producten wordt bepaald door ondermeer de marktvraag en de marketingmix instrumenten. Sommige producten blijven jaren lang op de markt, andere misschien nog niet eens 1 jaar. Het kan het zo zijn dat een product dat erg kort op de markt is, toch enorm veel mensen heeft bereikt en dat veel mensen dat product hebben aangeschaft.

productlevenscyclus:


De theorie van Rogers gaat vooral over in wat voor een tijd een groep mensen een product of idee accepteerd. Deze theorie wordt vaak gebruikt in de marketing wereld, omdat je via deze manier een idee kunt krijgen in welke fase een product is. Is een product in een bepaalde fase dan dient hiermee anders worden om te gaan dan in een andere fase. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meer reclame maken, of de prijs goedkoper maken voor de grotere groepen mensen (early & late majorities).

Early Adopters: De zonnepanelen

De zonnepanelen voor eigen gebruik zit in de groep van de "Early adopters". Het is nog niet echt gebruikelijk dat veel mensen dit hebben. Hier en daar zie je het wel op bijvoorbeeld een flatgebouw of op enkele huizen. Ik denk dat het nog een tikje te duur is voor de consumenten in het algemeen. Toch willen sommige mensen het wel hebben. Vaak ook de mensen die het beste voor hebben met de natuur en ook ecologische producten kopen. Zodra de prijzen gaan dalen van deze zonnepanelen zal dit product in de "Early Majority" komen. Geld besparen is aardig in sinds de kredietscrisis en daar helpt de zonnepaneel natuurlijk ook bij!

Early Majority is coming for ... De slimme thermostaat!

De nieuwe Slimme thermostaat is in de groep van de "Early Adopters" en goed opweg naar de groep van de "Early majority". Het is nog niet zo lang op de markt en ze maken er nu reclame voor van Essent, een energiemaatschappij. De slimme thermostaat laat zichzelf voor het eerst zien op de grote markt. Echter is het nog wel zo dat ik zelf nog nooit zo een soort apparaat heb gezien bij iemand thuis, sterker nog, ik had er hiervoor nog nooit van gehoord. Ik denk dat als veel mensen dit apparaat proberen en er nog wat meer over horen en lezen, dat het dan wat populairder wordt. Uiteindelijk zal dit product naar mijn idee goed gaan lopen omdat je hiermee eigenlijk heel erg makkelijk veel geld mee bespaard.

De innovatietheorie van Everett Rogers...

De innovatietheorie van Rogers is een theorie die iets vertelt over de verspreiding van een innovatie binnen een groep. Deze originele theorie is bedacht door de fransman Gabriel Tarde, maar populair geworden door Everett Rogers.

Rogers onderscheidt vijf stadia, waarin vijf verschillende groepen worden onderscheiden die het product of nieuwe idee accepteren:

Hoe spot je nieuwe trends...?

Lookfornewtrends heeft een aantal, 5 om precies te zijn, mooie tips voor je als je zelf trends wilt gaan spotten:

Tip #1
Weet waarom je op zoek bent naar trends. Het is de bedoeling dat je zoekt naar producten en/of diensten die al wel bestaan maar wat eigenlijk nog ver uitgewerkt kan worden zodat er een hoop mensen dat product of dienst wil hebben.

Tip #2
Blijf kijken naar nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Je hoeft natuurlijk niet elke trend zelf leuk te vinden. Daarom moet je jezelf dingen blijven afvragen; waarom gebeurt dit? Waarom is het geintroduceerd? Waarom vinden mensen het leuk?

Tip #3
Maak zelf je web van resources. Gebruik zoveel mogelijk medium om nieuwe trends te spotten. Denk hierbij aan kranten, internet, boeken, winkels, scholen enzovoorts.

Tip #4
Zorg dat de naam van je product / dienst goed is en ook goed past bij waar het voor staat. Als mensen dan de naam zien van je product dan weten ze eigenlijk al een beetje wat het is.

Tip #5
Zorg dat je kunt samenwerken met andere groepen. Als dit goed werkt zal je zien dat het bereik drastisch vergroot wordt. Meer mensen zullen jou product/dienst zien en zullen eerder mee gaan met de trend.


To be continued........

dinsdag 21 september 2010

Zonnepanelen

Zonnepanelen. Ze zijn er al een tijdje en nieuw zijn ze al zeker niet meer. Daarentegen is het wel zo dat de zonnepanelen steeds verder worden ontwikkeld. Nieuwe technieken ontstaan en verschillende manieren worden er gevonden om zonne-energie op te vangen. Zo hebben ze bijvoorbeeld in Sevilla een grote zonnetoren gebouwd in 2007. Zonne-energie is schone/groen energie dus dat is beter voor het milieu dan bijvoorbeeld een kolencentrale. De prijzen om zonnepanelen aan te schaffen zijn wat aan de hoge kant, maar ook hier geld dat je na verloop van tijd winst gaat maken op je zonnepanelen. Wederom beter voor het milieu en uiteindelijk bespaar je ook een hoop geld!


Als ik op mezelf zou wonen dan...

Als ik straks op mezelf woon dan is natuurlijk al het beetje extra geld welkom. En zou ik er sowieso 1 aanschaffen.  Dit omdat het zeker na een aantal jaar toch geld op gaat leveren (je moet minder geld betalen). Daarnaast is het ook zo dat energieverbruik slecht is voor het milieu, en zo draag ik toch een steentje bij voor een schoner milieu. Een schoner milieu en een lagere rekening zijn voor mij 2 goede redenen om De slimme thermometer in huis te hebben.

De slimme thermostaat

Misschien heeft u er al 1 thuis of misschien kent u het van de reclame. De slimme thermostaat is een nieuw apparaat. Het werkt simpel en het gebruik is makkelijk. U kunt deze thermostaat zelf instellen voor de hele week. Bent u op zaterdag niet thuis, dan gaat de verwarming ook niet aan. Op deze thermostaat zit een bewegingsmeter. Is er in een bepaalde ruimte waar deze thermostaat hangt een tijd lang geen beweging waargenomen dan weet de thermostaat dat er niemand thuis is en gaat de verwarming op een lager pitje. Dit kan veel geld schelen aan het einde van het jaar. Natuurlijk zijn er wel aanschaf kosten, maar deze zijn er binnen 2 jaar al uit doordat de thermostaat u helpt om efficient om te gaan met uw stroomverbruik.

 
Een filmpje over De slimme thermometer:
http://www.youtube.com/watch?v=IHQMwJJ-DPY

Welkom

Hallo en welkom op mijn blogsite. Ik zal hier een aantal nieuwe trends onder de loep nemen. Ik update deze blog ongeveer 1 maal per week dus kom gerust eens langs en reageer en discussier mee!

Dennis.